811 bollen en knollen (iets minder vrees ik trouwens)

Gepubliceerd op 23 november 2012 om 15:56

Als ik jarig ben, eind september, vraag ik bijna altijd bollen. Alle kleuren, soorten en maten, het maakt me niet uit wat!

Bollen voor mijn verjaardag

'Staat het dan nóg niet vol met bollen?'
Is een vraag die ik dan wel eens hoor, 'nee hoor, er 'verdwijnen' er nog al eens wat...

Bollen die de grond in gaan vandaag
Dit jaar heb ik er 811 gekregen! Terwijl ik dit schrijf, 23 november, moeten er nog een kleine 100 in de grond, maar omdat het een regenachtige dag is ben ik nu dit aan het schrijven..
Een aantal jaren terug ben ik eens tot op mijn ondergoed nat geweest omdat ik ze per sé die dag nog in de grond wilde hebben, dat nooit meer!


Ik neem er nu een aantal mee die in een schoenendoos passen (in die doos zaten ook bollen verpakt) en dat is dan mijn streven voor die dag.

bollen en nog eens bollen

Bij die 811 zaten er een aantal bij die ik heb besteld bij Vreekens zaden, er zaten ook wat bijzondere bij, o.a Camassia leichtlinii 'Alba' en Erythronium ‘White Beauty’, van ieders maar een zakje met 2 en 3 bollen.
Als de Camassia zich zo uitzaait als de paarse versie dan zit ik goed!
Maar...
Er is iets wat mijn bollen uitgraaft, volgens mij geen muizen of mollen, maar het is net of er een klein hondje heeft gegraven en ja hoor! 1 van de 3 knollen van mijn Erythronium ‘White Beauty’, oftewel witte hondstong is weg, uitgeraven!
Zonde toch?
Zou het komen omdat ik er éindelijk eens stokjes bij gezet heb om te voorkomen dat ik in het voorjaar de net-nog-niet-boven-de-grond-staande-neuzen kapot schoffel, en zo van; 'hier staan ze, neem maar mee'...
Of zou het een voorbode zijn van de strenge winter die we misschien gaan krijgen. Misschien is het wel een eekhoorn...
Bij de witte Camassia is ook gegraven, maar die zal wel te zwaar geweest zijn in dat kleine bekkie, die zaten alle 2 nog in de grond.
Nou ja, van die 811 min een paar en de rest wat nog in de grond zit zullen er toch (hopelijk) wel genoeg van overblijven om een kleurige voorjaarstuin te krijgen.
Vandaag, 1 december, zitten de laatste 12 bollen in de grond!