Montessorischool op ‘t Zand

Gepubliceerd op 6 juli 2011 om 20:52

Al jaren heeft de Montessorischool ZieZo op complex ‘t Zand een tuin op nummer 64/65.

Kinderen van de ZieZo mogen hier voor één seizoen zelf een tuintje verzorgen. Elk kind heeft ongeveer 4 m 2 ter beschikking.
Op dit stukje zaaien ze o.a. radijs, sla , worteltjes, bonen, aardappelen en bloemen. Er zijn ook gedeeltes die ze samen verzorgen.
Daar staan kruiden, stokbonen, rabarber en rode bessen. De kinderen zitten in groep 7 als ze in het voorjaar met de tuinen beginnen.
Het aantal kinderen varieert. Dit jaar is het een grote groep, namelijk 44. Ze komen op woensdagochtend onder leiding van juf Martine en de ouders Geert en Liza.

Daarnaast kunnen ze in de week en tijdens vakanties op eigen gelegenheid in hun tuintje werken. Na de grote vakantie zitten ze in groep 8 en is het voornamelijk nog oogsten.
Voor velen is dit de eerste kennismaking met tuinieren en ze zijn erg geïnteresseerd . Ook allerlei beestjes en insecten trekken hun aandacht en ze zijn erg nieuwsgierig naar wat er in andere tuinen staat en gebeurt.

Les in het kweken

 

Dit blijkt ook uit onderstaande reacties van Aya en Vera.
Wat vinden wij van de schooltuintjes?

Vera-
ik vind de schooltuinen heel erg leuk. Er zijn al heel veel dingen opgekomen, en we kunnen al veel oogsten.

Aya- ik vind het leuk om een eigen tuintje te hebben, want nu kan ik zelf mijn eigen dingen planten.
Het is heel erg mooi en gezellig, want nu kan ik ook met de klas van Arnout en Lucia kletsen.
We kunnen bij Liza plantjes, bloemetjes & kruiden krijgen om in onze tuintjes te zetten. Geert helpt ons altijd, en hij doet heel veel voor de tuintjes.

Bij de tuintjes hadden we een buurman, maar die is overleden. Dat vinden wij erg jammer. Maar nu mogen wij een stukje van zijn tuin verzorgen.
We krijgen elke week een lesje om iets te planten enz. Iedereen heeft een tuinpas, en daarmee kunnen ze in hun vrije tijd ook nog naar de tuintjes.
Je deelt een tuintje met z’n tweeën. Dan kan je samen een tuintje verzorgen .


Aya en Vera

Groetjes: Aya ,Vera van ZieZo
Wanneer u meer wilt weten over de tuintjes van de kinderen, kunt u ze op woensdag aanspreken. Tussentijds kunt u met vragen of opmerkingen ook terecht bij Liza (tuin nr. 13/15).