Home » Mijn tuin

De maandelijkse panoramafoto is dit jaar weer niet maandelijks gelukt om een of andere reden..

Mijn tuin vandaag 18-11-2017

Dit tuinjaar is eigenlijk een jaar van ruimen, verplanten, en planten..
Ik heb in het vroege zomer een periode gehad dat mijn ambitie wat weg was, dat kan gebeuren. Maar die is nu weer helemaal terug, dus ben ik aan de slag gegaan: het harig vingergras stond er welig bij net zoals de zwaluwtong
Beiden zijn vervelend om op te ruimen, het harig vingergras zit in de grond geankerd en de zwaluwtong zaait zich weer vrolijk uit als hij net iets te ver in het zaad zit terwijl je het er uit trekt.
Ook heb ik Crocosmia (Montbretia) er uit gehaald, die had zich weelderig uitgezaaid, inmiddels een hele kluwen met bolletjes, dat was ook een hele klus kan ik wel zeggen. Ook de Bergenia (Schoenlappersplant) is er uit, veel blad (schuilplaats voor slakken) en geen bloem. 
Terwijl ik bezig was zag ik hoe mooi de bomen waren verkleurd, allerlei amberkleurige tinten. Verder was het rustig in de tuin, heerlijk!

Mijn tuin vandaag 7-11-2017

De eerste frisse ochtend, na al vroeg de boodschappen hebben gedaan had ik even de neiging om thuis te blijven, binnen is het toch wel aangenamer.
Maar!.. ik heb me voorgenomen om eind november de tuin zover klaar te hebben dat het onkruid weg is, planten verplant zijn en de bollen in de grond zitten. Dus op naar de tuin.
Sommige planten waren wat berijpt, zoals de Vrouwenmantel, maar de Dahlia zag er wat zielig uit..

Ik ben een beetje een van de hak op de tak tuinierster, dan ben ik hier bezig, dan daar. Soms moet dat wel als je wat wilt verplanten, dan moet er eerst hier wat weg halen voordat je de plant daar op die plek wilt zetten. Zo ook vandaag. Ik heb al jaren Bergenia (schoenlappersplant) staan die niet bloeit, blad volop, ik denk wel zo'n ruime 1 m2. Zonde dus. Dus de Bergenia eruit, dat was nog een hele klus..
Aan de andere kant staat een fel roze stokroos in de gele border, mooi om te zien maar liever niet daar. Die gaat naar de roze/paarse border. Plannen zat nog.
Dit alles gade geslagen door Robin de roodborst.

Zo geeft de Acanthus Mollis mij ook niet jaarlijks bloemen, maar het blad is zo mooi en hij houdt de Sedum wat staande.

De tuin in mei

Eindelijk wat meer temperatuur in mei, wat een raar voorjaar toch. Qua weer dan...
Alles kwam vrij laat op vanwege de wat lage temperatuur, maar zo u kunt zien staat het er eind mei weer weelderig bij. 

de tuin in april 2017

Alweer aardig wat kleuren te zien van de tulpen en andere voorjaarsbloeiers. Ik heb er afgelopen najaar niet veel nieuwe bijgezet, eerst eens kijken wat er allemaal nog staat en wat er niet meer is opgekomen. 

De tuin in maart 2017

Nog een dorre boel, hier en daar een pluk groen, van de daglelies. Al weer volop aan de slag om het (achterstallig..) onderhoud te plegen, om het zo maar te noemen. Ik vind het heerlijk om in de grond te wroeten. Het is maar net waar je van houdt..

De tuin in januari 2017

Dit jaar probeer ik weer elke maand een overzichtsfoto van mijn tuin te maken. Op 7 januari had het gesneeuwd, dus met de camera naar de tuin. In het vervolg probeer ik een panorama foto te maken in plaats van 3 aparte foto's, moet lukken met de techniek van tegenwoordig! Verder heb ik nog genoeg te doen zoals u kunt zien... 

de tuin in mei 2016

Mei was een goede maand, nog niet té nat, niet té warm, de grond was goed bewerkbaar, en het onkruid was goed onder controle te houden, ik kon overal nog goed bij. Het middenpad was nog begaanbaar.
De slakken waren er wel, maar toch wat minder dan vorig jaar in mei, ik merk het aan de irissen, er was iets minder onder de bloemknoppen afgevreten..
Hieronder nog extra bloemenfoto's!

De tuin in april 2016

Nog steeds druk bezig in de tuin, wat gezaaid, het onkruid proberen voor te blijven...
De eerste asperge is opgegeten, de aardappelen komen boven de grond.
Af en toe dek ik ze wat onder, er zijn wat koude nachten geweest en volgens de weerberichten komen er nog meer aan. April doet wat hij wil. 
Het is voor mij nog niet té warm, op een enkele middag na.
Op het nieuwe stuk heb ik mijn thuis opgekweekte jonge eenjarige gezet, licht gele cosmos, vanille kleurige afrikanen en nog wat gezaaid. Verderop het nieuwe stuk, bij mijn zitje, heb ik bij de zwarte vlier, reseda gezaaid, ik hoop zo dat dat zaad opkomt want het ruikt zo lekker!
De tulpen staan er mooi bij, die wat later gezet zijn (lees: té laat) hoop ik dat ze volgend jaar opkomen.
Verder is de race tegen de slakken begonnen en ik hoop dan ook dat ze m'n irissen eens met rust laten. Een tip die ik gekregen heb via mijn website van Marga, kattenbakkorrels, ga ik zeker uitproberen.

De tuin in maart  2016

Maart was een drukke tuinmaand, vooral veel mos en nog wat onkruid weggehaald en op een zaterdagmiddag alle afgeknipte takken door de hakselaar gehaald. Een ideaal verjaardags kado van een aantal jaren terug. Destijds een aanbieding van de Boerenbond. Ook heb ik wat nieuwe struiken geplant waaronder een Sambucus Nigra black lace. Ik wil een beetje beschut zitten en hoop dat deze zwarte vlier mij een beetje uit de zon kan houden, hoewel dat dat nog wel een jaartje of wat zal duren...
De foto's van mijn tuin zijn gemaakt op 30 maart. 

De tuin in februari 2016

Februari was vooral grijs, nat en op het laatst nog wat nachtvorst.
Ik ben nog steeds onkruid en mos aan het weghalen. Inmiddels zijn de daglelies al goed aan het groeien, ik hou van dat frisse groen. Hier en daar staan wat krokussen, je zet er 50 op een plaats en een paar jaar verder staan ze verdwaald door de tuin. Dat zal wel komen omdat ik in de grond zit te wroeten. 
De knoflook komt al goed op.

De tuin in januari 2016

Nog volop te doen deze maand! Bollen planten, schoonmaken, afgeknipte planten door de hakselaar fijnmaken. Het ziet er op zich groen uit, maar dat zijn uitgezaaide papavers en onkruid. Een soort van permacultuur om het zo maar eens te zeggen...