Home » Wilma's tuinblog

U bent hier op mijn blogpagina, klik op de vetgedrukte tekst of op de foto om het hele artikel te lezen.
Hier ziet u leuke stukjes met foto's van al mijn wel en wee.
Veel leesplezier
Sinds 2011 heb ik een blog op Blogger, dus eigenlijk heb ik er nu 2...
Maar als ik u doorstuur naar Blogger, dan is de kans aanwezig dat u niet meer terug komt op mijn website.
Vandaar dat ik alle blogs die ik heb geschreven ook hier op deze website zet.


Het eerste verschil dat u ziet is waarschijnlijk het verschil in seizoen...


maar als u goed kijkt ziet u nog een verschil.

Namelijk dat het afdak aan de andere kant van het groene schuurtje is gezet!
Waarom? Vanwege de zon..

Het afdak stond eerst rechts van het schuurtje maar dan zat ik in de ochtend nóg in de zon, en ik wil, omdat ik niet goed tegen de warmte kan, liever even in de schaduw zitten om iets te drinken ofzo. (Ik ben vaker in de ochtend op de tuin dan in de middag.)

Dus is nu het afdak verplaatst naar de linkerkant, zodat ik in de ochtend in de schaduw kan zitten en in de middag ga ik dan aan de rechter kant van het schuurtje zitten, ook dan in de schaduw.

U ziet, ik kan alle kanten op. Met grote dank aan Rien die dit alles voor mij gedaan heeft!

Maar nu rond deze tijd, het najaar en in het voorjaar, zit ik lekker in de zon, op het bankje wat is gemaakt door onze zoon.

Afdak1-1.jpg

 

Afdak2.jpg

 

Afdak3.jpg

 

Lees meer »

Ik had ze al een tijdje zien staan...


grote platte ronde paddenstoelen, ze deden me aan pannenkoeken denken. Die bak ik al zo'n 36 jaar op zaterdag (op enkele weken na misschien..)

Hoewel ze er dan wel iets ander uitzien, maar toch.
Ik heb geen idee hoe de paddenstoelen heten maar vond het toch leuk om ze even op de foto te zetten. Kabouters heb ik er niet bij gezien, lijkt me ook niet fijn wonen in zo'n platte pannenkoekpaddenstoel.

 

Pannenkoekpaddestoelen-2.jpg

 

Update:
Een paar dagen later waren de paddenstoelen niet zo plat meer, ze stonden op een steeltje. Toch weer een heel andere paddestoel...

 

Pannenkoekpaddestoelen2.jpg

Lees meer »

In slow motion

In slow motion

30 sep. 2017 17:03

En dan ineens lig je daar...

Er is weer wat veranderd in mijn tuin, (ik schrijf daar wat later wel over) het kwam er op neer dat er wat planten moesten worden uitgegraven.
Ik doe dat dan het liefste met mijn spitvork, dan beschadig je de wortels net wat minder. De Phlox en een varen moesten er uit om later weer op een ander plek te worden terug gezet.

De Phlox heeft een forse wortelkluit, dus met alle kracht bezig met de spitvork. En het ging zowaar in slow motion, de steel brak af en de vork zat in de grond. Ik viel langzaam (zo leek het tenminste..) de varen in. mijn hand sloeg dubbel en zat onder de pols en onderarm. Het eerste wat ik deed was kijken of ik mijn vingers nog kon bewegen, gelukkig wel. 
En toen keek ik natuurlijk of niemand het had gezien.

Wel jammer, ik had hem al jaren in gebruik en ben er toch wat aan gehecht, onze zoon heeft hem nog een fel kleurtje gegeven zodat ik hem niet ongemerkt buiten laat staan. Nu heb ik er een in ons winkeltje gekocht. Kijken hoelang die het vol houdt.

Spitvork-1.jpg

Lees meer »

Soms gaat mijn verbeelding wel eens een kant op dat ik denk...

Ik heb een huisje en een schuurtje op mijn tuin, mijn schuurtje gaat niet elke keer open, alleen als ik een meststof nodig heb of iets wat ik niet vaak gebruik.

Gisteren had ik tomatenmest nodig, de deur ging open en zag gelijk een nest van een papierwesp óf een middenwesp. (ik kom er niet achter wat het nou is, op Google gekeken en al, en in mijn boeken gezocht..)

 

IKEA lamp

Wat een kunstwerkje toch hè, en wat 'n werk voor zo'n beestje.

Zo groot als een ping-pongbal, een paar papierachtige lagen met aan de onderkant een gaatje, daar binnen in een paar raten. (Alleen het binnenste is scherp hoor..)

 

IKEA lamp

Dan gaat mijn fantasie een rare kant uit, het lijkt wel een IKEA lamp, hoe kom ik erbij, een paar gekleurde ledlampjes er in...

 

IKEA lamp

 Tja...

 

 

Lees meer »

Ze staan al zeker zo'n jaar of 10 langs mijn pad...

En élk jaar snoei ik ze in bolvorm.
Maar op een of andere manier denken de 2 Euonymus Emerald Gold daar anders over: "dat willen wij niet!"

Niet-te-temmen

Dit jaar maken ze het wel erg bont, ze groeien als kool, de ene ook nog wat breder dan de andere. Ik denk dat ik het maar gewoon opgeef...
Denk ik...

Ze knallen er qua kleur wel uit hè?

Lees meer »

Ik kan maar moeilijk afscheid nemen...

Aan sommige dingen ben ik gehecht, een boek wat ik al 3 keer gelezen heb, iets wat de kinderen op school gemaakt hebben, of een kledingstuk wat tot op de draad versleten is..

T-shirt Great Dixter 1

Wij zijn 2 keer naar Great Dixter geweest in East Sussex, en natuurlijk neem je dan een souvenier mee, 1, (of 2..) plant(en) of iets om mee te werken in de tuin, maar in dit geval ook 2x een t-shirt van Great Dixter. Wat heb ik ze gedragen! Maar helaas zijn ze echt aan het verslijten, ik durf ze niet meer aan te schieten. Ik ben toch al geen modepop, wat ik aanschiet moet goed zitten, mouwen en pijpen lang genoeg en zeker niet skinny! 

Mocht iemand mij naar de tuin zien fietsen dan kan ik gerust een broek met zwarte knieën aan hebben (zwart van de dag ervoor) een bodywarmer met beitsvlekken, een trui die mijn dochter van haar eerste bijbaantje heeft gekocht (nu toch al wel zo'n 18 jaar geleden denk ik..) en een t shirt.

T-shirt2.jpg

Maar omdat ze van Great Dixter komen, wat mijn favoriete tuin is, kan ik ze maar moeilijk weg gooien. Ik zal ze niet meer aanschieten maar weg zijn ze nog niet!

T-shirt1-1.jpg

 

Lees meer »

Een zwaluw heb ik gisteren niet gezien hoor...

Gisteren (ik schrijf dit maandagmiddag) scheen de zon volop, warm en zonnig!
Maar maandagochtend zag er twijfelachtig uit, zwaar bewolkt en toch wel wat frisser. Ik ben iemand die graag wat lagen kleding aantrek, dan kan er bij warmte altijd wat uit. Dus naar de tuin, zonder bodywarmer onder m'n jas...
Ik reed weg bij droog weer en arriveerde met lichte regen op de tuin, daarna ging het wat doorregenen. Rien heeft na de koffie 4 insectenhuisjes opgehangen, allemaal gekregen! Ik begon het toch wel wat fris te krijgen maar ik heb altijd een reserve bodywarmer in m'n huisje voor noodgevallen. Ik bekeek het eens en zag dat het vol logés zat!

Bodywarmer met logés

Hopelijk vinden ze de insectenkastjes buiten ook goed...

Bodywarmer in mijn huisje

Lees meer »

Ik heb iets met tuinhandschoenen zoals u misschien al wel weet...

Zie deze blog  tuinhandschoenen wassen .

Ik koop hele mooie, maak er zonde van om ze te gebruiken, laat ze liggen zodat de rubberachtige laag aan de onderkant verduurt. Óf ik knip er na 2 dagen met de snoeischaar in..

Die met de verduurde laag heb ik nu maar weggedaan, leuke roosjes stonden er op gedrukt. Maar de wijsvinger, middenvinger en de duim waren zo versleten dat ik beter zonder handschoenen had kunnen werken. Dat is op de foto wel te zien denk ik..

Gezocht tuinhandschoenen leverancier

De tijd van gelakte nagels ligt al weer een jaar of 25 achter me zoals u kunt zien.

Mocht u soms een tuinhandschoenen leverancier kennen, of zijn, dan wil ik graag tuinhandschoenen uittesten voor u! Prettig zou het ook zijn dat er alleen rechter of, voor de linkshandige tuiniers, linker handschoenen te koop zouden zijn. Het zijn alleen de handschoenen aan dié handen die het meest gebruikt worden die het hardst slijten.

Lees meer »

De groene man

De groene man

1 mrt. 2016 20:27

De groene man, oftewel the Green Man

Misschien heeft u er wel eens van gehoord, of zelf eentje aan een muur in de tuin hangen.
Zelf heb ik deze groene man in de tuin thuis aan de muur, ik heb hem al jaren. Op vakantie in Engeland heb ik hem gekocht en ook een boekje hierover.

The Green Man

De eerste zin gaat als volgt: "You may not know it, but you have almost certainly seen more than one Green Man in your lifetime"...
Gezien heb ik er al verschillende, in kathedralen vooral. Maar heb ik er ook wel eens een echt gehóórd?....
Het was toen we op vakantie waren in Shropshire, 2011. We maakte een vreemde wandeltocht, bij Craven Arms, de beschrijving van de boswandeling begon bij een schapenslachthuis (het idillische beeld van schapen op de Engelse heuvels was gelijk voorgoed weg...)
Aangekomen in het bos waar het vrij donker was vanwege de dichte beplanting hoorde ik op een gegeven moment een ritselend geluid in de bebossing. Manlief hoorde het niet, maar mijn gehoor is hyper. Het bleef maar mee gaan, was het een nieuwsgierige eekhoorn? of...misschien toch een Green Man?

Kijk voor meer info over de groene man op Wikipedia 

Wikilogo.png

 

Lees meer »

Ik heb er weer een klein stukje tuin bij!

De tuin tussen mijn buurvrouw en mij kwam vrij, een stukje van 70m. Dat hebben we gedeeld, mijn tuin is nu 270m groot. Groot genoeg. (Maar dat heb ik vaker gezegd...)
We wisten het al afgelopen zomer, volop tijd om te plannen dus.
Een zonneroosje dat over mijn pad groeide is gesnoeid en naar het nieuwe stuk verhuisd, de Phlomis kan z'n gangen gaan, de Acanthus lijkt 1,5 x zo groot nu het gaas weg is. Zo te zien hebben de planten die er nu staan het tot nu toe naar hun zin.

Stukje tuingeluk erbij

Er is nog zwarte grond vrij maar dat zal wel niet lang meer duren, plannen zat!
Ik heb er ook weer een nieuw zitje bij, zodat ik met mijn buuv kan kletsen en in het voorjaarszonnetje kan zitten.

Een extra zitje

Wat (helaas weer) is blijven liggen zijn de bollen, ik heb er weer heel veel gekregen met mijn verjaardag maar door het plaatsen van het hek en een gebroken teen ben ik er niet eerder aan toe gekomen. 2 Weken geleden ben ik ze gaan planten, het weer zit/zat mee..
De temperatuur is goed, maar vanochtend begon het te regenen toen ik de Hyacinten in de grond wilde stoppen. Maar ze moésten er in, die jas en de broek die drogen wel weer. Maar het weerbericht zat er wel flink naast hoor.
Hopelijk zit het weerbericht er komende week ook naast want hij houdt vorst en winterse neerslag, dat kan ik nu niet gebruiken...

Lees meer »